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Fluorescent Lamp Drum-Top Crusher Survey Results

Problem Statement - U.S. EPA and State and Territorial (States) regulatory agencies
recommend that mercury containing fluorescent lamps be recycled. One device commonly
used by industry at the beginning of the recycling process is the drum-top crusher (DTC).
Studies have revealed significant problems with the release of mercury from some DTCs during
operation, and there appears to be variability in how States regulate DTCs (from no regulation
to requiring a treatment permit). This survey is to quantify the regulatory posture of States with
regard to DTCs, to establish a baseline of knowledge, and assist the ASTSWMO Hazardous
Waste Recycling Task Force in its dialogue with U.S. EPA on this topic.

Question: Does your State agency accept the position that drum-top lamp crushers can be
used without any restrictions?

While over 90% of those surveyed agreed that restrictions must be placed on the use of
drum-top lamp crushers, a wide range of regulatory approaches were discussed within
the comments section as described below:

e Several States allow crushing as a form of generator treatment as long as the
crushed bulbs are on-site generated only and are managed as a hazardous waste
after crushing.

e Other States have promulgated their own regulations that regulate crushing under
their own State-specific universal waste regulations.

e Some States require that any facility wanting to crush bulbs must have a TSD permit.

e Other States require that only destination facilities need a TSD permit in order to
crush bulbs.

e Some States consider crushing to be hazardous waste recycling as long as the bulbs
were legitimately recycled meeting specific criteria.

e One State considers it recycling and lists no other restrictions besides employee
training.

e One State recommends that crushers not be utilized at all.

[ Yes8.3%

No 91.7%
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Question: Does your State consider the crushing of bulbs in a drum-top crusher to always be
considered a form of HW treatment? Please provide any caveats or comments you feel
would be useful.

Although a majority of respondents (24 of 35 or 68%) replied affirmatively, two (2) of
the affirmative responses were accompanied by comments stating that crushing bulbs
that do not fail any characteristics of hazardous waste is not considered hazardous
waste treatment. In addition, three (3) of the respondents who responded negatively
indicated that crushing bulbs was not always considered hazardous waste treatment,
included similar comments.

e Yes 625%

Question: If yes, which of the following best describes the regulation of the HW treatment:
“Crusher is a Generator”; “By Permit”; or “Other”? Please provide any caveats or comments
you feel would be useful.

In response to this follow-up question, the 24 affirmative responses to Question #3
were broken down as follows: Crusher is a Generator, 47%; By Permit, 14%; and Other,
38%. Additional comments provided indicate a wide variety of established
requirements and interpretations applicable to crushing being considered treatment.
Various permit exemptions for onsite crushing by generators, as well as crushing by
entities accepting lamps from offsite sources, were mentioned.

Question: If you selected Generator, does this also apply to CEGs as required by the
conditions of 40 CFR 261.5(g)(3)? Please provide any caveats or comments you feel would be
useful.

In response to this follow-up question, the 10 responses to Question #3.A. indicating
“Crusher is a Generator” were: Yes, five (5); and No, five (5). Additional comments
reflected requirements including no restrictions on Conditionally Exempt Small Quantity
Generators (CESQGSs) performing treatment; CESQGs are allowed to perform treatment
if they comply with Large Quantity Generator provisions; and CESQGs are not allowed to
crush lamps because crushing is limited to the site where recycling occurs. Again, these
responses reflect a variety of requirements and interpretations.
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Question: If you selected Generator, do you require the crushed glass to be counted towards
generator status? Please provide any caveats or comments you feel would be useful.

In response to this follow-up question, the 10 responses to the question indicating
“Crusher is a Generator” were: Yes, six (6); and No, four (4). The responses indicating
“No” stated that the crushed glass can be managed as universal waste under their State
programs. Three (3) respondents indicating “Yes” qualified their response by stating
that crushed glass determined to be non-hazardous does not have to be managed as
hazardous waste. There were a wide variety of comments ranging from “yes, it’s a
hazardous waste” to “it depends”.

Question: If you selected Generator, does your State require the crushed glass to be
manifested off site? Please provide any caveats or comments you feel would be useful. For
example, please note if your State sometimes requires a manifest if going for disposal?
Recycling? Or, if your State exempts manifesting if certain conditions are met and note those
conditions.

In response to this follow-up question, the 10 respondents to the question indicating
“Crusher is a Generator” were broken down as follows: Yes, six (6); and No, four (4). As
above, two (2) respondents indicating “No” stated that the crushed glass can be
managed as universal waste under their State programs. Also, as above, three
respondents indicating “Yes” to this particular follow-up question, qualified their
response by stating that crushed glass determined to be non-hazardous does not have
to be managed as hazardous waste including manifesting off site shipments of crushed
glass. There were a wide variety of comments ranging from “yes, it's a hazardous
waste” to “it depends”.

Question: If you selected By Permit, is a permit always needed? Please provide any caveats
or comments you feel would be useful. For example, if a permit is needed, please describe
the type of permit. If an approval is needed, please describe the approval. If a permit or
approval is sometimes required (but not always), please describe the triggers.

In response to this follow-up question, the three (3) respondents who selected “By
Permit” in response to the question each indicated that a permit is always needed to
crush lamps.

Question: If your State requires a permit or approval for drum-top crushers, identify all that
can apply: “Hazardous Waste”; “Solid Waste”; “Universal Waste”; “Industrial Waste”; or
“Other”. Please provide any comments you feel would be useful. If you checked “Other”,
please provide a brief description of the type of permit or approval.

Of the 16 responses to this question, 14 selected “Hazardous Waste”, one (1) selected
“Universal Waste”, and one (1) selected “Other”. Four of the “Hazardous Waste”
responses included comments that a permit or approval would only be required for
crushing lamps received from off-site sources or, if done by a generator, after the
permissible generator accumulation period. A comment was included with the
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“Universal Waste” response that a permit would only be required for destination
facilities but not for other handlers or for generators crushing lamps onsite. The
“Other” response included a comment stating that only a U.S. EPA Identification
Number is required.

Question: If your State allows the use of drum-top crushers, is there a notification
requirement imposed on persons who use the crushers? Please provide any caveats or
comments you feel would be useful.

Of the 16 responses to this question, 13 indicated that no notification is required and
three (3) indicated that notification is required. It should be noted that the affirmative
responses included a comment that notification is required as a generator and not
specific to lamp crushing; one (1) respondent indicated that lamp crushing should be
indicated in the comment field of the notification form.

S Yes 16.7%

Mo 83.3%

Question: If you answered “No” to, “Does your State consider the crushing of bulbs in a
drum-top crusher to always be considered a form of HW treatment?” please answer the
following questions.

Nine (9) responded “Yes” and Two (2) responded “No.”

Question: Does your State consider fluorescent lamps that fail TCLP to be hazardous waste?
Please provide any caveats or comments you feel would be useful.

Of the 11 responses to this question, nine (9) selected “Yes,” fluorescent lamps that fail
TCLP are considered hazardous waste. One (1) “No” response included a comment that
intact fluorescent lamps destined for recycling are not considered hazardous waste, but
crushed lamps are; furthermore, this response also commented that representative
samples of crushed lamps are required and none have passed TCLP.
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Question: Does your State consider drum-top crushers to be part of the recycling process (i.e.
are the drum-top crushers considered recycling units)? Please provide any caveats or
comments you feel would be useful.

Of the 10 responses to this question, two (2) selected “Yes”, drum-top crushers are
considered recycling units, and eight (8) selected “No”, they are not considered
recycling units. One of the respondents indicating “Yes” added that drum-top crushers
would be considered recycling units only if the crushed material was legitimately
recycled. One of the respondents indicating “No” stated that drum-top crushers are
evaluated on a case-by-case basis making it difficult to answer as a Yes/No question.
Other comments from respondents indicating “No” included: “the activity is volume
reduction, not recycling” and “the activity is not considered treatment or recycling.”

S Yes22 2%

s
s

Na 77.8%

Question: If your State allows the use of drum-top crushers, is there a notification
requirement imposed on persons who use the crushers? Please provide any caveats or
comments you feel would be useful.

Of the 10 responses to this question, two (2) indicated “Yes”, notification is required for
drum-top crushers and eight (8) indicated “No”, notification is not required. Two (2) of
the respondents indicating that notification is not required included comments saying
that entities crushing lamps may have to notify for other reasons such as transporter,
universal waste handler, or the fact that their State requires all generators (CESQG, SQG,
and LQG) to notify and report on their activities annually.

Question: Does your state have state-specific fluorescent tube or bulb regulations including
but not limited to crushing?

Of the 25 States that responded to this question, 44% indicated that their State has
specific fluorescent tube or bulb regulations, and 56% indicated that their State does
not have regulations specific to the regulation of fluorescent tubes or bulbs.

The regulations that are applicable to the management of fluorescent bulbs or tubes

vary considerably from State to State. Of the responding States, seven (7) have adopted
specific regulations governing the management of fluorescent tubes or bulbs as
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universal waste that address the crushing of such waste. One (1) of the responding
States allows the crushing of fluorescent tubes and bulbs under the associated
treatment by generator provisions. Finally, one (1) of the responding States has placed
limitations on the disposal of fluorescent bulbs or tubes that would otherwise qualify for
relaxed disposal options as household exempt waste or as waste generated from a
conditionally exempt small quantity generator.

Question: Besides a permit or approval with explicit conditions (described above), does your
state mandate or reference any other conditions that pertain to health and/or safety (OSHA,
NIOSH, NFPA, ASTM, UL or similar state requirements)?

Of the States that responded to this question, six (6) incorporate OSHA exposure
standards into their regulations associated with the crushing of fluorescent bulbs or
tubes. While some of the responding States do not specifically reference OSHA
exposure limits, they have generally incorporated safety standards into their
regulations. For example, one (1) State said that the State Department of Health and/or
Department of Labor regulate bulb crushing. Another State indicated that health and
safety considerations must be made when crushing fluorescent bulbs or tubes. Another
State indicated that the State Industrial Commission may establish safety standards, and
yet another State requires that personnel are thoroughly familiar with procedures
relevant to the operation of a drum-top crushing unit and emergency response
procedures.

However, five (5) of the responding States indicated that they do not have specific
health and safety requirements related to the use of drum-top crushers.

Question: If your State does not require a permit or approval with explicit closure or
decommissioning standards for the area/equipment, do you have standards in guidance or
otherwise that you would apply (or attempt to apply)? If yes, please provide a copy or
direction to the guidance and any other documentation or comments you feel would be
useful.

There is no consistency for generator closure for bulb crushers. Some States have the
same closure standards for generators that they do for permitted facilities; some States
only have closure standards in guidance and some have no formal guidance. However,
some States rely on general closure performance standards supplemented by mercury
cleanup criteria developed by U.S. EPA for the World Trade Center cleanups.

Question: Does your State have explicit closure or decommissioning standards as part of a
permit or approval that are unique to bulb crushers? If yes, please provide a copy or
direction to that guidance or any other documentation. Please also provide any other
comments that you feel would be useful.

Any closure requirements for destination facility permits are not specific or unique to
bulb crushers. Typically, bulb crushers used by permitted destination facilities are not
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drum-top units. In other permits, the standard used in the closure plan was the U.S.
EPA World Trade Center health-based benchmark concentrations.

Question: If you believe your State may relax its regulation of drum-top crushers, please
describe in the comment field below

None of the respondents to the survey indicated that their State had any plans to relax
the regulation of drum-top crushers.

Question: If you believe your State may tighten its regulation of drum-top crushers, or if you
feel that some kind of additional regulation, or application of a different or additional
standard would be better, please describe what you see as the problem and how it should be
addressed.

A majority (%) of the survey respondents did not offer any specific comment to this
guestion. Of the comments submitted, two (2) States noted that they would like to see
the U.S. EPA take the lead in reviewing the issue by repeating the 2003 evaluation of the
need for additional regulation under RCRA or OSHA to minimize mercury exposure to
workers. One (1) State would like to prohibit the use of drum-top crushers completely,
but the possibility of attaining that prohibition is not clear. The remaining comments
related to tightening and clarifying regulations to bring drum-top crushers in line with
other hazardous waste treatment operations, including notification, permitting, closure
requirements, and financial assurance.

Question: When does your State apply the hazardous waste determination requirement with
regard to fluorescent bulb crushing?

Just over half (56%) of the responding States consider when the bulb is removed from
its fixture as the point at which the hazardous waste determination requirement applies
with regard to fluorescent bulb crushing. A third (34%) of the responding States apply
the waste determination after crushing. Only two (2) responding States impose the
requirement just prior to treatment or disposal.

After crushing 34 8% ~_

= When the bulb is rermoved 56.5%

Just priorto treatment or disposal 8.79%
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Question: Does your State have a Destination Facility as defined in 40 CFR 273 for recycling
fluorescent tubes?

Ten (10) States answered that they do have a destination facility as defined in 40 CFR
273 for recycling fluorescent tubes. Fourteen (14) States do not have destination
facilities. This indicates that, in about half of the States, Universal Waste handlers will
have to look outside of their State to recycle fluorescent tubes under the regulations.

Question: If No, please identify the surrounding States where fluorescent tubes are sent for
recycling from your state?

Most of the States (11 of 13) listed a neighboring State that has a Destination Facility
where Universal Waste handlers in the State could recycle fluorescent tubes under the
regulations. Multiple States use Destination Facilities in Maryland and Washington.
This indicates that mailing programs and centralized Destination Facilities can work to
allow waste lamp recycling in States without Destination Facilities. Further study may
be needed of how to best encourage and enable recycling in the States without
Destination Facilities.

Question: How does your State regulate a drum of crushed fluorescent lamps?

Eleven (11) States responded that they regulate a drum of crushed lamps as solid waste
and as a potential hazardous waste. Seven (7) States responded that they regulate a
drum of crushed lamps as hazardous waste in all cases. Six (6) States responded that
they regulate a drum of crushed lamps as universal waste. The answer to this question
signals that there is significant inconsistency in how States regulate drums of fluorescent
lamps after they are crushed. Of particular concern is the number of States that
continue to regulate drums of crushed bulbs as Universal Waste. This indicates that
work is needed to continue to spread U.S. EPA’s interpretation that crushing is
hazardous waste treatment.

A= a universal waste 25.0% ~.

——— As a solid waste and potentially a hazar

As a hazardous waste in all cases 29.2%
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Question: Does your State have a mercury retort facility that can recycle mercury from drums
of crushed glass? If No, please identify the surrounding States where facilities in your State

send crushed glass for retort.

Five (5) States indicated that they have at least one (1) retort facility that can recycle
mercury from drums of crushed glass. Four (4) States that do not have retort facilities
noted that crushed glass is sent to Wisconsin, Indiana, and Pennsylvania. Those States
that do not have a retort facility noted that their crushed glass is sent to Pennsylvania,
Arizona, Wisconsin, Minnesota, Texas, Maryland, and Virginia.
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